Qui som

L’Associació Llegat d’en Jaume és una entitat sense ànim de lucre constituïda per persones i entitats per preservar, difondre i continuar la vida i obra de la seva persona.

Així, el llegat Jaume Botey i Vallés son les persones, nosaltres. Es l’empremta que ha deixat en els moviments socials, col·lectius i persones. El seu llegat és el testimoni de la seva vida i obra plasmat en les seves opcions militants i recollit a través dels seus escrits i fons documental.

La vida d’en Jaume és extensa, profunda i ampla. Els àmbits en els que va centrar les seves accions i pensament son múltiples, identificant quatres eixos transversals:

  1. centralitat pels marges: per les persones pobres, oblidades, marginades, explotades, sense drets… per totes les invisibles
  2. la política i els moviments socials com eines de transformació social
  3. l’educació i el seu poder d’alliberament
  4. l’espiritualitat, l’ecumenisme, la interreligiositat i la fe

El llegat Jaume Botey i Vallés és:

un llegat humanista
La radicalitat de la seva vida situa la persona al centre de totes les seves accions. Demanant i buscant sempre l’honestedat i la coherència entre el pensament, la paraula i l’acció.

un llegat de valors
Pacifisme, acollida, autocrítica, profunditat, rebel·lió, insubmissió, innovació i renovació, profetisme, prospectiva… Fidel a les causes socials i humanes, incondicional amb les persones. El valor de l’escolta i la mirada tendre cap a tothom feia que arrossegués a les persones capacitant-les, es a dir, empoderant-les.

un llegat de compromís
Amb la gent més senzilla, amb les classes explotades, amb les persones oblidades. El marge era el seu lloc.
Amb el món solidari, igualitari i global.
Amb una església pobra i dels pobres, amb l’Evangeli, amb la teologia de l’alliberament i el marxisme. Amb Déu i les persones
Amb la utopia que es concretava en multitud de projectes.

un llegat materialitzat en actituds
L’esperança com a motor de vida, on el com de les nostres accions diàries és més important que el què

un llegat reflexiu i inquiet
Intel·lectual i activista. L’estudi, la reflexió, l’aprenentatge i l’anàlisi social i econòmica el lligava sempre a la pràctica a través del seu compromís amb experiències concretes transformadores que es materialitzà en un fons documental i personal molt extens i ampli.

un llegat de ponts i confluències
Persona pont, capaç de crear xarxa, d’interrelacionar persones, barrejar, trencar prejudicis i generar espais de reflexió col·lectiva per facilitar lluites, redescobrir els altres o impulsar noves iniciatives.

Importància del seu llegat

En Jaume ha enriquit els grups amb referències a altres realitats, obrint finestres i mirades a altres dimensions i col·lectius.

Ha fet entendre testimonialment l’opció vital de radicalitat alliberadora des de la seva honestedat i reconeixent la honestedat als altres.

Ha revaloritzat la dimensió de lluita que té la presència persistent i la resistència en llocs concrets poc visibles, posant llum, il·luminant coses petites de grans dimensions.

Ha ajudat a renovar l’espiritualitat, el sentit d’església, des de la perspectiva dels pobres. També a renovar el concepte de Déu i de persona, fusionant el diví i l’ humà, sense por al fracàs.

El seu llegat escrit, bibliogràfic i documental es un instrument que ens ha de ser molt útil per reflexionar sobre les noves desigualtats als barris, a Catalunya i al món.

Compromís de continuïtat

Des de l l’Associació Llegat Jaume Botey i Vallés ens comprometem a continuar promovent, defensant i donant a conèixer el seu llegat.

El seu llegat continua viu en cadascuna de les persones i dels moviments socials i polítics on va participar.

Citem només alguns dels àmbits d’implicació més recents: UAB, Cooperativa l’Olivera, Centre d’Estudis de l’Hospitalet, Cristianisme i Justícia, ILP Renda Garantida de Ciutadania, Associació Cristianisme al Segle XXI, Creients en diàspora, Procés sobiranista i llibertat pels presos polítics, Cooperació amb Mèxic (Missió de Maconí- Querètaro-) i amb Guatemala (micro-hidros Ctat. San Pablo Tacanà), Immigrants “sense papers”, moviment pacifista…

Aquí teniu els Estatuts de l’Associació Llegat Jaume Botey